Swieze mieso z dzika

Czy prawdopodobnie żyć trochę smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i zarazem nie tak dużo, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej straci na soczystości. Jeszcze w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w dobrej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło dobrą grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, którym będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy znaczniejszej dawki kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak używamy do nich ciało nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko opaść z sił, ponadto tłuczek do ciała jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w nieprzebranej sum, czy z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie wag i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo swoja w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by każde swoje steki były rozbite równomiernie, łatwo i szybko, toż nie ma wspanialszego rozwiązania, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest toż taki wysoki nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w życiu w czystości, natomiast nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.