Oferty handlowe dla firm

Jakiś termin teraźniejszemu w Wysokiej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do czynienia niemal na wszelkim kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, iż w interesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy a ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie pochodzące z chowów ekologicznych, w praktyce okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są receptą na zajęcie rynku, i jedna jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często stosowaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami powiększającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy stosować opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, jakie zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin doskonałej jakości, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny potrafi istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to nazwanie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać mało więcej na sprawdzone produkty doskonałej formy zamiast truć organizm...